onsdag 24 februari 2016

Svårtolkade regler gällande Lag-DM

Vi är fler än jag som under en längre tid försökt att tolka Sportfiskarnas regler gällande vad som krävs för att få representera en fiskeklubb på ett DM i pimpel.
I reglerna står det att man endera skall vara skriven i det distrikt det gäller, eller att ens huvudsakliga tävlingsfiske har sitt säte i gällande distrikt.
Peo Nilsson lade ut exakt den frågan på Pimpeltävlingar/isfiskepass på Facebook i fredags. Efter 15 minuter så togs inlägget bort av någon outgrundlig anledning.
Det var det som gjorde att vi, jag, Leif Frank, Tom Frank och Jan Svensson lämnade in en protest mot Svegs lag på DM:et dagen efter. Ett av deras lag har en eller flera deltagare som vi anser inte har säte för sitt huvudsakliga fiske i Jämtland/Härjedalen. Att en eller flera inte har sin postadress där vet vi redan.
Det som är väldigt viktigt för alla att förstå är att det inte på något sätt handlar om något personligt agg mot deltagarna i Svegs lag. Utan tanken var att en gång för alla få svar på våra frågor och funderingar om vad det är som gäller.
Tävlingsledningen på DM:et kunde inte ta något beslut i frågan då man upplevde reglerna som svårtolkade. Därför skulle Jämtland/Härjedalens tävlingsledare ta med sig protesten till nästa nationella tävlingsmöte för att där kanske kunna ta ett beslut.

Vad jag personligen tycker om vad som vore bäst eller mest rättvist är helt oväsentligt i detta läge.
Det enda jag/vi vill är att en gång för alla få dessa luddiga regler förtydligade så att vi som tävlingsfiskar vet klart och tydligt vad som gäller framledes.
Leif hade fått ett svar från Anssi där han ger sin personliga tolkning i frågan men det är ganska ointressant vad han personligen har för åsikt. Det är tävlingsledningens gemensamma tolkning i frågan som gäller och deras beslut som räknas.

Jag återkommer så fort vi vet något mer.
Skitfiske på er alla.
/Peter

11 kommentarer:

Daniel Eriksson sa...

Så ni menar att även ert lag inte ska få fiska i Jämtland/Härjedalen? För mig veterligen så har 3/4 av laget sin postadress utanför länet.

loe sa...

Peter det är väl själva fisket som avgör och inte var man bor vi fiskar väl för att ha roligt och umgås, ha de så bra Peter så träffs vi igen på Kälarne cup

Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...

Hej Daniel.
Ja är reglerna sådana ska det självklart gälla vårt lag med.
Men det är var man har sitt huvudsakliga fiske som är den avgörande frågan. Alla medlemmar i Sundsjöfiskarnas som har postadressen utanför länet bedriver sitt huvudsakliga fiske i Jämtlands län. Det är väl det som är frågan om alla i Svegs lag gör det.
Men som sagt var det är en svårtolkad regel som kanske måste formuleras om och klargöras.
Men som sagt var detta är inget personligt utan jag hoppas att alla inblandade kan skilja på sak och person. Du vet lika väl som jag att det har varit många som tyckt i den här frågan om man skall kunna värva till sig duktiga fiskare för att på så sätt öka sina möjligheter att kvala in till SM. Så än en gång, hoppas det löser sig på bästa sätt och vi i vårt lag hoppas att det inte är några sura miner då vi möts på tävlingarna. Vi tycker att alla ni i Svegs SFK är trevliga och väldigt duktiga fiskare men vi vill att rätt ska vara rätt.
Mvh
Peter

Frankan sa...

Ja det är ju detta (utdrag ur reglerna) "Medlem som bedriver huvuddelen av sin verksamhet i ett annat distrikt än det distrikt där han/hon har sin postadress, kan ansöka hos förbundsstyrelsen om att bli överförd till det distriktet. " som man tydligen kan tolka på olika sätt. Vi tolkar det som att även om man har sin postadress i Jämtland(som även flera av oss har) så ska man även bedriva huvuddelen av sin verkssamhet i distriktet. DVS. större delen av de tävlingar man genomför ska vara på klubbens egna tävlingar och andra tävlingar som är anordnade i distriktet.
Med vänlig hälsning Leif

Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...

Självklart är det fisket som som är viktigast.
Men eftersom det finns regler inom tävlingsfisket som inom alla andra sporter där man tävlar mot varandra, så är det viktigt att dessa regler är lätt att tolka och att dom följs.
Ser fram mot att träffa dig på Kälarne Cup men nu till helgen väntar först Jämtcupen.
Ha det gott, Loe.

Johan sa...

Alla som fiskar Påsken i Jämtland/Härjedalen har nog sitt "huvudsakliga" fiske där i så fall.. Brukar ju bli 8-9 tävlingar där då, plus Jämtcupen och Kälarne cup mm ;)det är klart fler tävlingar än vad jag gör i Västernorrland denna säsong (men nu har ju jag min postadress där så tävlar även DM där). Sen är man ju i övriga län och härjar 5-10 tävlingar också.

hans sa...

så om jag bor i härjedalen och fiskar fler tävlingar i tex dalarna än i jämtland så borde jag fiska distriktmästerskap i dalarna?

sen om man räknar ihop tävlingar som de personer det här nu gäller, och då borde ju alla tävlingar ingå? tex påsktävlingar div cuper och klubbtävlingar, så har dom garanterat fler tävlingar i jämtlands län än tex mej och många andra.

att man inte ska får tävla för vilken klubb man vill i svergie skulle absolut inte gynna pimpelfisket på nåt vis. vart man bor och arbetar kan vara svårt att styra över, men vart man vill bedriva sitt intresse borde vara upp till var och en!

men absolut så ska detta klargöras från förbundet vad det som gäller.

/hans erlingsson

Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...

Jag håller med dig, Hans. Men som sagt var, reglerna måste tydliggöras så att det inte finns några tveksamheter. Själv är jag för ett öppet SM varje år där man får sätta ihop laget precis som man vill. DM vill jag ha kvar och kanske göra DM-tävlingarna till prisbordstävlingar för att om möjligt locka nya fiskare och det ska vara STORT prisbord, kanske med 10000 kr i första pris så att ALLA eller väldigt många vill vara med.
/Peter

loe sa...

Håller med dig Peter öppet SM och ha kvar DM men gör det mer attraktivt för att få fler att fiska för man blir som en familj vi som fiskar det är ju skoj

Jesper sa...

Tycker det är ganska tydligt att reglerna enbart är skrivet med avvseende på de som inte representerar någon klubb dvs individuellt anslutna medlemmar där kontrollen att man inte ställer upp i flera distrikts DM kan var svårt. Ingenstans som jag hittar nämns lag representation.(jag kan ha missat något stycke givetvis)

Dock vore det bra om det kom ett förtydligande i reglerna vad som gäller Men att sportfiskarna skulle kunna besluta åt individen vilken klubb han/hon får representera anser jag osannolikt så länge det bara är en per säsong.

Ses på Jämtcupen!
/jesper

Anonym sa...

i reglerna står det, eller det distrikt klubben har sitt säte.