torsdag 16 februari 2012

Förberedelse av fiskegrejer- en framgångsfaktor

Människor som inte är så insatta i fisket, tycker att det är konstigt att man kan tävla i pimpelfiske.
- Det är ju bara att sitta och vänta vid sitt hål och nappar det så nappar det. Det är ju bara tur.
Sådana kommentarer tror jag de flesta av oss som tävlar i fiske har fått höra ett flertal gånger.

Vi som håller på med fisketävlingar och har hållit på i många år, vi vet att det inte bara krävs tur.
Det krävs en massa träning, rätt grejer, att man är påläst om det vatten man ska fiska på.
Att det krävs en relativt god fysik tänker inte den oinsatte på.
Att man självklart ska använda sig av den erfarenhet som man införskaffat år efter år när man harvat runt på olika sjöar när och fjärran.

Men oavsett vad man har för intresse och man vill bli mer framgångsrik och ännu skickligare så är det viktigt att man alltid försöker att vara så förberedd man kan vara.
Man kan via internet, t ex hitta fakta om sjön man ska fiska på genom att titta på djupkartor. Man kan leta gamla tävlingsresultat från vattnet man ska fiska på.
Föra anteckningar om de vatten man fiskat på där man noterar väder, temperatur, vind och vilket djup man fått fisken på. Vilken färgkrok, vilken pirk använde jag, det är information som man kan ha nytta av nästa gång det tävlas på den sjön.
Att förbereda sig fysiskt är oerhört viktigt. Det är inte alltför sällan man får göra promenader på mer än en mil under en tävling och antal hål man borrar kan överstiga 100 st.
Då gäller det att man fyllt på förrådet av energi innan om man ska orka hela tävlingen.

Att sedan använda sin information till att göra upp en strategi för hur man ska fiska är inte helt fel. Det är viktigt att man har en plan innan man går ut på isen.

Fast ibland hjälper det inte hur mycket man förberettt sig och planerat så går det iallafall helt åt skogen, men sånt händer och det är väl också lite av tjusningen med det hela.

Knyta om linor, putsa pirkar mm det är för mig väldigt viktiga delar inför varje pimpeltävling.
Att kolla igenom så att man inte har knutar på linan eller andra skador, det är viktigt.
Jag måste också veta om det kan tänkas vara rent trekroksfiske eller är det tafsfiske som går bäst på just den sjön. Det kan tom vara så att singelmormyshka är den hemliga framgångsfaktorn.

Sedan är det viktigt att ha bra fiskekompisar runt om i landet som man kan ringa och fråga om tips inför tävlingen om den ligger på vatten i deras närområde.
Ta dock alltid såna tips med en nypa salt. Fiskare är ett lite lurigt slag av människor och det är som bekant tillåtet att ljuga i krig, kärlek och fiske.

Men sammanfattningsvist så är det väldigt viktigt att jag har förberett mina fiskegrejer och att jag har skaffat så mycket information som möjligt om vattnet jag ska tävla på. Dessa saker tror jag är den största anledningen till att man kan vinna flera tävlingar på en vinter.

Att det dessutom är väldigt roligt och avkopplande att hålla på med sina fiskegrejer är ingen nackdel och så är det ju ett sätt att dämpa abstinensen mellan tävlingarna då längtan efter att få komma ut på isarna är så stark att den jämföras med ett drogmissbruk.

Skitfiske på er.
/Peter

2 kommentarer:

Jörgen Storm sa...

Sant :-)

Leijon sa...

Hej Peter du är en vis man!
Kan väl tillägga att det där med att åka på tävling har många fördelar oavsett hur pass duktig man är.
Fördelar med att åka på pimpeltävling:
1. Man har säkerheten genom att fiska på kontrollerad is och om man skulle gå igenom så finns det fler som kan hjälpa till att komma upp.
2. Man får komma till sjöar som man aldrig hade märkt av annars.
3. Man kan se på andra hur de går till väga och därav lära sig vilken metod, djup mm mm
4. Man behöver inte leta reda på fiskekort då det ingår i startavgiften.
5. Kanske den bästa punkten. Då man kommer iland står det någon eldsjäl där och kokar korv eller grillar hamburgare. Mycket bra innan hemfärd.
Glöm sen inte att ta med så många juniorer som ni bara kan. Det är inget gissel utan man får tillbaks så mycket som inte går att beskrivas med ord.