tisdag 23 december 2014

God Jul 2014

Igår och idag så har snön vräkt ned här i Sundsvallsområdet. Den vinter som i år tog lite tid på sig innan den kom, har kommit med full kraft. Långtidsprognosen på SMHI.se visar på många minusgrader från Julafton och fram till efter Nyår.
På lördag den 27/12 ska vi tävla på Borgsjön, Ånge om temperaturen tillåter. Igår på långtidsprognosen så lovade de -14 till - 17 grader och 6 m/s.
- 15 brukar vi ha som köldgräns men vad den egentliga temperaturen motsvarar med - 15 och en nordvästlig vind på 6 m/s det vågar jag inte spekulera i. Säkert en bit under 20 grader i alla fall.
För min egen del så går det väl an, då inget dåligt väder tidigare har stoppat mig från att tävla i pimpelfiske.
På 90-talet vet jag att vi var några st som trotsade kylan (-34) och körde en insats på två timmar.
Inte så smart kanske men betydligt roligare än att inte fiska.
De förhållanden som troligtvis väntar oss pimpelfiskare från och med nu och en bit in i februari är kyla ned mot 20-25 minusgrader och isar täckta av 3-5 dm snö. Lägg till det vatten som kommer att trycka upp på isen, under snön, så har du förhållanden som bara riktiga entusiaster ger sig ut i.
Så är det och det är något vi har lärt oss att leva med. Om det också är en bidragande orsak till varför vi tävlingsfiskare blivit färre, det låter jag vara osagt.
För om så vore fallet så skulle de två tävlingar som arrangeras nu före jul i Sundsvallstrakten ha dragit betydligt fler deltagare än de 8-9 st som kommit och tävlat under de mest perfekta förhållanden man kan tänka sig som tävlingspimpelfiskare. 10-20 cm kärnisar, hårda som salsgolv, lite snö som täckt bort den allra halaste isen, samt fantastiskt väder med 1-2 minusgrader och sol.
Hade dessa tävlingar genomförts  en bit söder om Medelpad eller vart som helst i Norge så hade deltagarantalet aldrig understigit 50 personer. Det är jag övertygad om.
Men nu är det som det är och jag kan bara hoppas att de tävlingar som kommer att gå av stapeln här i Medelpad och Jämtland de närmsta 4-6 veckorna lockar ut några fler till att få uppleva spänningen, den fantastiska svenska vintern samt alla trevliga pimpelfiskare som alla vill bidra med att dela med sig av sin kunskaper och umgås runt det vi tycker så väldigt mycket om, Pimpelfisket.
GOD JUL till alla fiskevänner som läser min blogg och har ni inte hunnit önska någon bra julklapp av tomten än så skriv ned ett ULLFROTTÈ- UNDERSTÄLL på önskelistan.
Det kommer att behövas.
/Peter

5 kommentarer:

Lennart Larsson Partille sfk sa...

GOD JUL OCH GOTT NYTT FISKEÅR

Kaj Hagström sa...

God Jul Peter!

Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...

God Jul tillönskas dig med, Kaj.

Peter Forsbergs Pimpelblogg sa...

God Jul och Gott Nytt År önskas dig med, Lennart.